Estetik ameliyatlar içerisinde en sık uygulanan burun estetiği bir diğer adıyla rinoplasti, burnun fiziksel yapısını değiştirmek veya nefes almayı kolaylaştırmak için yapılan ameliyattır.
İnsanların yüz yüze geldiğinde en çok baktığı yerlerden biri olan burun, yapısı sebebiyle dikkat çekici olabilmektedir. Bu yüzden de doğuştan gelen bozukluklar, asimetri sorunları, burun büyük ya da küçüklüğü, burun düşüklüğü, burun kemeri ya da travma sonrası oluşan burundaki bozukluklar kişide öz güven eksikliği, fotoğraf çektirmekten kaçınma, aynada yüzüne çok fazla bakmama gibi psikolojik sorunları beraberinde getirebilir. Burundaki herhangi bir bozukluk, burun eti büyümesi ve sinüzit hastanın sağlıklı nefes alamamasına da neden olur. Tüm bu sebepler burun estetiği operasyonunu gerekli kılabilir.
Burun Estetiğini Kimler Yaptırabilir?
Burun estetiği ameliyatı kıkırdak ve kemik gelişimini tamamlamış, 18 yaş üstü bireylere yapılabilir. Nefes almada güçlük gibi fonksiyonel bozukluğu olan kişilere daha genç yaşta yapılsa da estetik amaçlı yapılacak ameliyatlar için 18 yaş beklenmelidir. 18 yaşın üstünde ameliyatı engelleyecek herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece burun estetiği ameliyatı herkese yapılabilir. Yüksek tansiyon, pıhtılaşma problemleri, akciğer hastalıkları, diyabet gibi rahatsızlıkları bulunan hastaların ise ilgili doktorlardan onay alması gerekir.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun estetiği ameliyatı “açık” veya “kapalı şekilde yapılır. Ameliyat çeşidini belirleyecek olan etmen burun estetiğini yaptırmaktaki amaçtır. Açık ameliyat, burun deliklerinin ortasına kesi atılarak derinin kaldırılması ile yapılırken kapalı ameliyatta kesi burun içinde yapılır ve burnun dışında herhangi bir kesi izi olmaz.
Burun estetiği ameliyatları genel ve lokal anestezi ile yapılır. Genellikle genel anestezi tercih edilir. Çünkü hastanın tüm yaşamsal fonksiyonları kontrol altındadır ve her türlü müdahale yapılabilir. Lokal anestezi hastanın ağrı duymasa bile dokunmaları hissetmesi sebebiyle çok tercih edilmez. Yine de son karar hasta ve doktor görüşmelerinde verilir. Genel anestezi alacak hastaların ameliyat öncesinde daha önceki hastalık geçmişini, alerjilerini ve varsa rahatsızlıklarını doktora bildirmesi gerekir.
Burun Estetiği Ameliyatı Komplikasyonları
Deneyimli bir KBB uzmanı veya plastik cerrah tarafından yapılan ameliyatlarda komplikasyonlar daha aza indirilir. Ancak yine de her ameliyatta komplikasyon riski olacağı bilinmelidir. Burun estetiği ameliyatı komplikasyonları arasında şunlar sıralanabilir:
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
Burun estetiği ameliyatı sonrasında hasta genellikle o gece hastanede misafir edilir ve ertesi gün taburcu edilir. Burunun zarar görmemesi ve daha hızlı bir iyileşme süreci için hastanın dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır.
Burun Estetiği Ameliyatı İyileşme Süreci
“Burun ameliyatı kaç günde iyileşir?” sorusu burun estetiği yaptıracak kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Bu soruya net bir cevap vermek pek mümkün değildir. İyileşme süreci; burunda yapılacak olan işlemlere, ameliyatın çeşidine, burun derisi kalınlığına ve hastanın ameliyat sonrası yapılacaklara ne kadar uyduğuna göre değişir. 2 ay içerisinde değişiklik gözlense de burnun tam oturması ve istenilen forma kavuşması 6 ay ila 1 yıl arasında sürebilir.